blog

Hátrányüzem

2008. május 27.

Bizony egy ország felledülésének sarkalatos pontja az ipar. S hogy apró, szocialista országunk a fejlődés rögös útján maradjék, 1966-ban a pártvezetés hathatós közreműködésével megalapult a Zipernovszky Károly Hátrányüzem.

A felépítés két évig tartott, és 1968 szeptemberében legördült a futószalagról az első hátrány. Nagy ünnepség keretében felavatták a gyárat, Szatócs elvtárs mondott ünnepi beszédet, és az elkészült hátrányt díszes üvegfalak mögé rakták, hogy ez lebegjen a szorgos, magyar munkásnép szeme előtt.

Igencsak jó ötletnek bizonyt a hátrányüzem, a hátrány nagyon hamar divatcikké vált. Műanyag fóliában árulták, és háromféle kiszerelésben volt kapható: Kis Hátrány, Közepes Hátrány és Nagy Hátrány. Bár ez utóbbi ára szinte megfizethetetlen volt már, de Baumgartner Zsolti állítólag kettőt is kapott. A gyártás ugyan néha akadályokba ütközött, például amikor Szalay Károly elvtárs targoncájáról egy nagy darab nyershátrány leesett, és ő azon végighajtott véletlenül, így rettenetes hátrányba került.

Az emberek a hátrányt legfőképpen ajándékozás céljából vették: rokonoknak, ismerősöknek szokás volt hátrányt adni Karácsony vagy éppen születésnap alkalmából. Egyszóval a Zipernovszky Károly Hátrányüzem fénykorát élte a '80-as évek végéig.

De jött a rendszerváltás, és az állam kihátrált a hátrányiparból. Megszűntek a támogatások, tömeges elbocsátások jöttek, és az üzem léte is megkérdőjeleződött. Néhány év múlva azonban francia tőkések felvásárolták a létesítményt, és új korszak kezdődött az üzem létében.

Először is új nevet kapott, mostantól Innova 2000 Rt.-nek hívták, és a termékskálát tekintve is alapos változások léptek életbe: aznaptól a gyár gépei nem hátrányt, hanem előnyt kovácsoltak. Fekete, csillogó díszdobozban árulták, és háromfajta kiszerelésben volt kapható: Előny Light, Előny Classic és Előny XXL. Bár utóbbinak az ára szinte megfizethetetlen volt, Talmácsi Gábor állítólag kettőt is kapott.

Az előny azonban közel sem fogyott olyan jól, mint a hátrány: az emberek valamiért nem szerettek előnyt ajándékozni egymásnak, saját célra pedig fölöslegesnek tartották. Így a gyár többszöri tulajdonos- és profilváltás után szép lassan leépült, és a feledés homályába tűnt.

Szomorú, de megtörtént eset ez.

Kac (2008.5.28 15:07)

Montammá, hogy hüevagy?

Jimmi (2008.5.28 17:46)

Sze'ntem mon'tad. De nem hittem el igazán.

K-atrany (2008.5.29 02:49)

Magyar valosagsokk...

kacifánt (2008.5.29 16:53)

Ha látták hogy a hátrány jól fogy,miért nem próbáltak visszatérni a gyártásához?Tán elfogyott a díszdoboz,és így már a hátrány sem volt annyira vásárlás ösztönző?

nurse (2008.5.29 21:16)

témafüggetlen (csak mindig elfelejtem):
Gondoltam szólok, hogy Ysomborral megszavaztunk egy bohócorrot Neked. Felosztottuk a szerepeket: én megtalálam, ő vállalta a szállítást :)

Jimmi (2008.5.30 00:05)

nurse: imádlak titeket, köszönöm! :)

dsh (2008.6.2 20:01)

hmm vajon arany kozeputat gyartanak-e valahol?
joljonne neha :)

lacci (2008.6.5 16:43)

úgy néz ki :)

http://prohardver.hu/hir/arany_kozeput_epult_az_asus_ultrahordozhato_szeriajaban.html
sherlock.

Ide fog kerülni a te hozzászólásod.

Név:


URL:


Üzenet: