blog

Fánk

2006. február 25.

– ...aztán hozzáadsz egy kis lisztet úgy érzésre, és megrottyantod, hogy olyan jó állagú legyen... – magyarázta anyám a telefonban, mikor megkérdeztem tőle a szalagos fánk receptjét. Ennek a végletekig pontos, mérnöki precizitású leírásnak eredménye az lett, hogy az egészet dobhattam ki a szemétbe, ez nem fánk lett, hanem a tudomány számára eddig ismeretlen anyag, ami a világon semmire se jó, és még az íze is rossz. Történt mindez tegnap, ma viszont újra megpróbáltam, és laboratóriumi körülmények között sikerült fánkot előállítanom! Aki esetleg szintén szeretne ilyesmit csinálni, viszont hozzám hasonlóan nem tudja, mit jelent a „zubbantásnyi liszt” kifejezés, annak itt az elkészítés mérnöki leírása. Ebben nem szerepelnek a „körülbelül”, „ízlés szerint” és „érzéssel” kifejezések.

Szalagos fánk – recept

Hozzávalók:
– Fél liter tej
– Fél kiló liszt
– 30 deka élesztő
– 1.5 evőkanál cukor
– 3 evőkanál olaj + egy serpenyőnyi a sütéshez
– 4 tojás sárgája
– Csipetnyi só
– Lekvár, porcukor
– Egy sör

A legfontosabb dolog, hogy egy jó nagy küblit keressünk. Nem, tudom, mire gondolsz, de az kicsi lesz, légalább ötliteres kell.

Először is a fél liter tejből két decit melegítsünk meg a mikróban melegre, de ne forróra! Ebbe rakjuk bele a másfél evőkanál cukrot, és kavargassuk el. Ezután az élesztőt is aprítsuk bele, és kavargassuk el azt is. A lisztből azután 15 dekát szórjunk bele apránként, és kavargassuk csomómentesre (nem fog menni, de nem nagy baj). Ezután ezt az egész cuccot rakjuk el 10 percre, mikor is (ha mindent jól csináltunk) jól láthatóan meg fog dagadni.

Rakjuk bele a tojást, a csipet sót és az olajat, majd a maradék lisztet és tejet folyamatosan adagolva gyúrjuk össze kézzel, hogy ilyen ragadós valami legyen belőle (tésztának hívják). Jól dolgozzuk el (kétszer annyi ideig gyúrjuk, mint amikor először kimondjuk a „bassza meg, ez nem könnyű” kifejezést). Ha sikerült a kezünkről leoperálni a masszát, rakjuk meleg helyre, és takarjuk be konyharuhával (vagy bármi mással). Meleg hely például az, ha a mosogatóba/mosdókagylóba forró vizet engedsz, és belerakod a tésztás kotlát. Fél óra alatt úgy megdagad, hogy kijön a kübli szélén. Látod, mondtam én, hogy legalább ötliteres kell.

Ezután megint gyúrjuk össze, aztán rakjuk vissza megint megdagadni. Ez a lépés nem szükséges, de finomabb lesz tőle a fánk.

Ha ez is megvolt, jól lisztezzük be a vágódeszkát (úgysincs neked olyan, asztal is jó lesz) meg a kezünket is, és valahogy szenvedjük ki a lábosból a tésztát, majd egy sodrófával (olyanod sincs, borosüveg is jó) egyenletesen lapítsd szét 2.0 centiméter vastagságúra. Ezután pogácsaszaggatóval (pohár is jó, de lisztezzük be, hogy ne ragadjon) vágjunk ki belőle kb. 7-8 centi átmérőjű köröcskéket. A maradék tésztát ismét összegyúrva tegyünk vele hasonlóképpen, amíg olyan kicsi tészta marad, mint a nagylábujjunk, ennyivel már nem tudunk mit kezdeni ugyebár. A kis köröket takarjuk le 15 percre állni, ezalatt ismét megkelnek (ez már a harmadik).

A serpenyőbe rakjunk 3-4 centi vastagon olajat, és gyújtsunk alá közepes lángon. Ez azt jelenti, hogy a takarékhoz képest a lángnyelvek 1.3-szer akkorák legyenek. A kis maradék tésztát rakjuk bele, és amikor már olyan barnára sült, hogy nem szívesen ennénk meg, akkor elég forró az olaj.

A fánkok kisütési módja a következő: a kis bucik közepét széthúzzuk (nem csak benyomjuk!), így lesz bennük középen egy kis lyuk, ahová a lekvár megy. A kelés közben alsó felük legyen felül, amikor bedobjuk az olajba. Itt másfél percig sütjük, amíg kellően megbarnul (RGB: #B86030), utána megfordítjuk. Ugyanennyi idő után kiszedjük, kész a fánk. Egy 23 centis serpenyőben 7.6 cm átmérőjű fánkból három darab fér el kényelmesen.

Mikor az összes fánkot kisütöttük, megisszuk a sört.

Név:


URL:


Üzenet: