blog

Gömb Alakú Nyulak

2008. január 22.

Kerek erdő közepében, sűrű fűvel benőtt tisztáson tartotta meg aktuális gyűlését a Gömb Alakú Nyulak A Terrorizmus Ellen szervezet. Az összegyűlt gömbnyulakat a három elnök köszöntötte: Gömb Péter (”Gömbi”), Gömb András (”Gömbi”) és Gömb József (”Gombóc”). Ezután Gömb Tibor (”Gömbi”) szólalt fel, aki egy frissen készített felmérés eredményeit ismertette, amely a terrorizmus répatermelésre gyakorolt negatív hatásaival foglalkozott. Ezután együtt megemlékeztek a terrortámadások áldozatává vált gömb alakú nyulakról, majd szavazást tartottak, hogy a szervezet álláspontját újfent eldöntsék. Eszerint (15 „igen” és egy „tartózkodom” szavazattal) a Gömb Alakú Nyulak A Terrorizmus Ellen szervezet továbbra is elhatárolódik a terrorizmus minden fajtájától. Az erről készített hirdetményt ki is szándékozták szögelni a százéves tölgyfára. Hogy megértsük, miért nem volt ez olyan egyszerű dolog, meg kell értenünk pár dolgot a gömb alakú nyulakkal kapcsolatban.

[kép]

A fenti sematikus ábra a gömbnyulak főbb jellemvonásait ábrázolja. A kép elölnézeti, axonometrikus ábrázolásmódja sajnos nem teszi lehetővé, hogy a bolyhos nyuszifarkincáról bármilyen következtetést levonhassunk, azonban már-már előrevetíti a nyulak hirdetmény-kiszögelési képességeit.

[kép]

Ezen az ábrán egyértelmű tanulságként tárulnak elénk a gömb alakú nyulak kalapácsmegmarkolási képességeinek korlátai. Jól látható, hogy a kalapács mintegy érintőleges viszonyban van a nyúlmanccsal, majd ezután a szaggatott vonal mentén a talajszintre fog gravitálni. Ez önmagában nem lenne egy rossz végeredmény, ha mondjuk a földre kellene kiszögelni valamit, de nem. A megoldás: több gömbnyúl egyidejű használata. Azonban egy önmagára valamit is adó mérnökember semmiből sem áll neki többet használni, amíg nem ismeri meg az adott dolog kapcsolási rajzát.

[kép]

Ezen ábra segítségével könnyen kaszkádosítunk gömb alakú nyulakat. A bolyhos nyuszifarkincára (amely, mint említettem volt, nem fért rá a képre) hálózati feszültséget köthetünk egy műveleti erősítővel, amennyiben nagyobb nyúlteljesítményre van szükségünk. Elérkeztünk hát arra a pontra, amikor megtudhatjuk, hogyan tudnak ezek a végtelenül jószándékú teremtmények kalapácsolni:

[kép]

Gömb Flóra (”Gombóc”) és Gömb Aranka (”Gömbi”) kiszögelték hát a hirdetményt a százéves tölgyfára, majd közösen elindult a nyúlsereg vaníliás fagylaltot enni. Azonban a tölcsérből fagyinyalás művelete talán még a kalapácsolásnál is bonyolultabb egy gömbnyúl számára, ennek kidolgozását azonban már a kedves olvasóra bízom.

stavanger (2008.1.22 22:26)

Az állatok körében közismert vicc, hogy "Hány gömbnyúl kell ahhoz, hogy elfogyasszanak egy gombóc vaníliafagylaltot?". A vicc nemcsak közkedvelt, hanem közismert is, mert mindenki tudja, hogy a válasz 3.
Ugyanakkor a borzok és a dingók nem szeretik az ilyen fajta humort, szerintük ugyanis nem szép dolog állattársaik előnytelen oldalára felhívni a figyelmet (olyan ez szerintük, mintha az ő köpetükkel vagy veséjükkel viccelődnének). Másrészt azt mondják, hogy ebben a viccben nincs is poén, de az igazság csupán az, hogy nem értik.
Alantas Dezső nyolcadéves egyetemi hallgató pedig humorérzékének teljes hiányának bizonyítását választotta diplomatémául, amikor elhatározta, hogy a gömbnyúlak vanílifagylalt evését megvalósító áramkör kapcsolási rajzát fogja kidolgozni. Részlet az említett diplumamunkából: "...A három szabványos gömbnyúlat a következő képpen kell összekötni: kettőt közülök a szokványos kalapács-formációban, azzal a különdséggel, hogy most a kalapács-híd helyett a hozzá nagymértékben hasonlító tölcsér-hídat használjuk. A harmadik SET lábát a jobb oldali gömbnyúl IRQ lábára (fülére), RESET lábát pedig a bal oldali gömbnyúl NMI lábára (fülére). Így ez utóbbi gömbnyúl könnyen rákapcsolódhat a fagylalt-híd nyalnivaló kimenetére. (..) Ne felejtsük a hálózat jeleit hazárdmentesíteni, hiszen a gömbnyúlak lábain megjelenő jelek - a szakzsargonnal élve - szőrösek." (a vizuális típusúak kedvéért: a hrmadik gömbnyúl pofátlanul társai fülébe kapaszkodva nyalja fagyit)
Alantas Dezső természetesen nem tudta megvédeni munkáját, miután a bíráló bizottság egy tagja hasbeszélő volt, így hamar kiderült, hogy szerencsétlen nebulónak mégis van humorérzéke...

zati (2008.1.24 22:05)

Most hirtelen az jutott eszembe, hogy ha tul erosen huzzuk meg a gombnyul IRQ-fulet, akkor valodi megszakitas jon letre. Haha, erted, megszakitas :)

Jimmi (2008.1.26 15:55)

stavanger: az Ön helyzetelemzése zseniális. :)

xtrykyx (2008.2.4 22:47)

És ha a gömbnyúl bal fülét gerjesztjük, akkor ellenséges lesz. Erre utal a fülön az NMI (Enemy) jelzés.

Ide fog kerülni a te hozzászólásod.

Név:


URL:


Üzenet: