blog

Neveld meg gyermeked

2007. november 27.

Édes kisfiam! Amikor nemrég vízimentőset játszottál a nappaliban, és három lavór víz szétlocsolása után nekiálltál szörfölni a vasalódeszkán, még nem szóltam semmit. Aztán amikor űrrakéta-kilövőset játszottál, és kidobtad a harmadikról a porszívót, szintén eltűrtem. És amikor cowboyozás közben szétcsúzliztad Feri bácsi szívgyógyszerét, én hallgattam. Utána vészhelyzetest játszottál, és felboncoltad a Tóth Laciék macskáját, akkor sem volt egy rossz szavam sem. De ha mégegyszer felgyújtod a Katika nénit mosogatás közben, akkor egy hétig nem lesz Tom és Jerry!!! Értve vagyok?!

zati (2007.11.27 18:37)

Hmm... Én Tom&Jerryn nőttem fel. Most hirtelen nagyon sok mindent megértettem... Talán túl sok mindent.

sörsi (2007.11.28 21:11)

ezért néztem én mindig elfen lied-et(http://www.youtube.com/watch?v=UotxccSyxsA&feature=related), amikor kicsi voltam... kegyetlen tomésdzserri.. pf

edward (2007.11.29 12:41)

ez a véres darabokra robbanós cucc nekem kicsit giccses.

tsw (2007.12.4 20:51)

ez egy viszonylag kegyetlen vilag.

lacci (2007.12.9 15:20)

azt hittem az lesz a vége, hogy süni mától itt lakik :)

Jimmi (2007.12.10 22:53)

lacci: :D

Új hozzászólás

Diplomamunka: Ógörög és modern drámai elemek a budai Skála melletti piac kifőzdéjében (megtörtént eset alapján)

2007. november 22.

Takács K. János

ELTE Bölcsészmérnöki Kar, humán informatikus szakirány

I. Invokáció
- Kéz'csókolom, szabad ez a hely?
- Persze, üljön csak le.
Eszünk.
- Mondja, kedveském, magának is hideg az étel?
- Nem, nem hideg.
- Az enyém hideg.
- Tessék visszavinni, megmelegítik.
- Én ezekhez nem viszem vissza. Ezek bunkók, tudja...

II. Enumeráció
- ...az a szőke is bunkó, meg az a vörös is. Úgy beszélnek az emberrel, hogy még olyat! A hosszú hajú meg nem csinál semmit egész nap, csak ott áll; az a másik meg... ööö... á, az is! Ide se jövök többet. Hát semmibe veszik itt a vásárlót. Tudja, az a probléma, hogy...

III. Bonyodalom (folyamatosan növekvő hangerővel kell előadni)
- ...neveletlenek ezek a mai fiatalok! De hát velünk, öregekkel már nem is törődik senki. A kevés kis nyugdíjam is mind elmegy gyógyszerre meg fűtésre meg vízgázvillanyra, ezek a szemét [aktuális miniszterelnök]-ék meg még azt a kicsi maradékot is mind elveszik! Na, majd jöjjenek csak az [aktuális ellenzéki pártelnök]-ék, azok majd rendet raknak, nem lesz itt kisemmizés, meg bunkózás, meg mittomén. Hát élet ez??? Így??? Hogy ennyire semmit nem ér már az ember? Hát a kurva anyjukat! Hát...

IV. Tetőpont
- ...meg is mondom nekik! (Odamegy.) KÖSZÖNÖM SZÉPEN EZT A HIDEG ÉTELT! IDE SE JÖVÖK TÖBBET!
(Néni jobbra el.)

V. Konklúzió
Csendesen eszünk tovább. Mellettem idős házaspár eszik valami levest. Megszólal a néni:
- ...a tiéd is hideg?

edward (2007.11.24 00:05)

A néni a nem-visszavétel játszmájával jól láthatóan nyert egy életre szóló gyűlöletet, amit otthon mesélhet a lépcsőházban a többi nyuggernek. Igazán megéri azért cserébe, hogy meg kell ennie egy hideg levest. A másik lehetősége persze az lett volna, hogy visszaviszi, bocsánatot kérnek és megmelegítik frankón, de akkor szegényebb lenne egy csodálatos történettel.

Jimmi, szerintem fején találtad a szöget, mert tök sok ilyen ember van. És nem mellékesen annyira szomorú, hogy vannak.

borsi (2007.11.24 10:34)

szerintem tök igaza volt a néninek. De szerintem ez inkább Orosz László és a dékáni hivatal hibája... meg a szit tanszéké!

Jimmi (2007.11.24 12:11)

edward: én ezt Öngerjesztő Nyugdíjasnak hívom. A félelmetes inkább az, hogy fiatalabb korukban valószínűleg ők sem ilyenek voltak, tehát idősebb korunkban lehet, hogy mi is ilyenek leszünk. Figyelni kell.

edward (2007.11.24 16:47)

én nem vagyok benne biztos, hogy nem ilyenek voltak. Szerintem ilyenek voltak, maximum a konkrét tünetek voltak mások. Azt el tudom képzelni, hogy technofób szenilis öreg leszek, aki ügyfélszolgálatosokat hergel, de azt soha, hogy öngerjesztő nyugger. :)

szofi (2007.11.25 15:23)

Szerintem öngerjesztő nénik nincsenek, biztos vele volt a láthatatlan barátja, és ő gerjesztette. :)
Vegyen Ön is láthatatlan barátokat öregkorára!

borsi (2007.11.26 13:44)

öngerjesztő nyugdíjas nem kauzális...

mindenesetre nagyanyám mindig a gazdagok és szépekkel vitatkozott... mindenkinek meg kell lennie azoknak az apró kis örömöknek az életében. :)

Eper (2008.12.2 12:44)

mostmár muzeális...

Új hozzászólás

Mese a kiselefántról, aki nyáron is fázott

2007. november 16.

Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy elefántmama, akinek egy szép nyári estén kisfia született. A büszke elefántpapa boldogan mutatta mindenkinek az állatkertben, gratulált is neki az összes lakó, és csodájára jártak az állatkert vendégei is. Napokon keresztül lesték, mi lesz a kiselefánt első szava. A kakadu és a búbos banka egész napjukat az elefántok kerítésén töltötték, hogy ők legyenek az elsők, akik meghallják. És három nap múlva megszólalt a kis fáni – de sem nem azt mondta, hogy „mama”, se nem azt, hogy „papa”:
– Kedves szüleim, fáznak a füleim.
Meg is ijedt ám egyszerre az állatkert összes lakója! Egymás szavába vágva próbálták kitalálni, hogyan lehetne segíteni szegény kiselefánton. Nemsokára felbukkant a zebra...

– Hmm – állapította meg hirtelen Bohumir, letéve a mesekönyvet egy pillanatra –, leesett az első hó, be kéne hozni az elefántot az erkélyről. Már vacog.
– Hát hozd be – válaszolta Hacsaturján, és tovább hegesztette a zsömpelléreket.
– Miért én hozzam be? A te elefántod.
– Először is: én aranyhalat akartam. Másodszor pedig azért nem tudom behozni, mert csak a képzeletbeli barátod vagyok, hülyegyerek.
– Hmm – szögezte le ismét Bohumir, és behozta az elefántot a nappaliba.

...Nemsokára felbukkant a zebra, és egy kockás pokrócot hozott magával. Gyorsan ráterítették a kiselefántra, és vártak. De sajnos semmi sem történt, a kis poronty ugyanúgy fázott, mint azelőtt. A mosómedvék – akik híresen jól értettek a kötés és varrás mesterségéhez – hamar kötöttek neki egy jó, meleg pulóvert, de a kiselefánt hidege csak nem akart elmúlni. Ekkor a cickányoposszum és a küszvágó csér lendültek akcióba: egy kereszthornyolt csavarhúzóval megpatkolták a 380 voltos felsővezetéket, és egy fémkerítésből rögtönzött, cekászbetétes, nagyteljesítményű merülőforralóra kötötték, amit a jegesmedvék medencéjébe helyeztek. De hiába a sok melegvíz, a kiselefánt a medencében sem érezte jobban magát. Tanácstalanul álltak hát mind az állatok a vacogó fogú kiselefánt körül...

– Óbazmeg... – kiáltott föl Bohumir –, az elefántod idesz@rt a szoba közepére!
– Először is: én aranyhalat akartam – válaszolta Hacsaturján.
– ...és másodszor?
– Mi másodszor?
– Mindegy. Elég hülyére találtalak ki – mondta Bohumir, és adott egy felmosórongyot az elefántnak, hogy takarítson ki maga után, valamint felhívta a figyelmét az angolvécé rendeltetésszerű használatára.

...a vacogó fogú kiselefánt körül.
Élt az állatkertben egy öreg, magányos szirti sas. Soha nem szólt senkihez, egyedül töltötte napjait a kopár, öreg sziklákon. De ahogy látta, hogy fázik a kiselefánt, kitárta széles szárnyait, és odarepült hozzá. Éles karmaival megfogta a kis didergőnek a pulóverét, és levegőbe emelkedtek. Kirepültek az állatkert régi vaskerítési közül, maguk mögött hagyva az ijedt tekintetű állatokat. Napokig repültek egy irányba, míg végül a sas leszállt a szavannán.
– Fázol még?
– Már nem.
– Helyes. Ez az otthonod – mondta a sas, azzal elrepült, és otthagyta a szavannán a pulóveres kiselefántot, aki nem fázott többé.

pohar (2007.11.16 23:42)

a szavannan is viselte a pulovert. ha igen, akkor megszokasbol vagy mert annyira megszerette?

tsw (2007.11.18 15:20)

klasszis.
lassan ebbol kene elned. grat.

borsi (2007.11.18 19:01)

...és van mondanivalója :)

Süti (2007.11.19 11:15)

Jimmi, ezt Dr. Seuss sem írhatta volna meg szebben.

Jimmi (2007.11.19 11:36)

pohar: Ez egy olyan pulóver, amit soha nem fog tudni levetni. Innen fogja tudni, hogy honnan jött.
tsw: Utálnék ebből élni. :) De köszönöm.

Kac (2007.11.21 11:38)

Akkor most ha mennék a szavannára akkor ott lenne a kiselefánt pulóveren, és akkor tudnám, hogy az az a kiselefánt? Vagy ez naponta megtörténik az állatkertekben, ahol van kiselefánt meg sas?
És nincs szegény egyedül a szülei nélkül? Hiszenmég olyan pici? Örülni fog, ha meglátogatom?

Jimmi (2007.11.22 11:45)

Kac: igen, még most is ott él, meg fogod ismerni a pulóveréről. Meg szabad simogatni is, örül neki. És nincs egyedül, mert lett egy csomó barátja, de azért hiányoznak neki a szülei.

(2020.4.21 20:35)

Új hozzászólás

56

2007. november 14.

Ma este, mikor hazafelé tartottam éppen, kigyulladt alattam az 56-os villamos. Felettébb furának tartottam, mert eddig még sosem gyulladt ki a villamos alattam. Le is szállt az összes utas szépen, mert marha büdös lett hirtelen.

Leszállás után akkurátusan megállapítottuk, hogy jó nagy füst van. Benéztem a villamos alá, és a kerekek között láttam, hogy ég valami olaj. (Lehet, hogy nem olaj volt, hanem valami más, de nem vagyok villamosmérnök.) Mondtam is a sofőrnek, hogy lángolás ténye forog fenn, mire ő azt mondta, hogy nem ég itt semmi, csak beszorult a fék. Én erősködtem egy ideig, hogy de igen, és látni is lehet, de nem hitte el (és a kollégája sem, jól meggyőzték egymást). Ekkor én elköszöntem, és hideg idő lévén eljöttem haza.

Azóta is ég, ha el nem oltották. Itt a vége, fuss el vége.

zati (2007.11.14 12:18)

Kicsit összezavarodtam, mivel 2007 november 14-én még nem volt este. Mint a sofőr, aki elolvasta a holnapi újságban, hogy meg fog halni egy balesetben, és tényleg.

xtrykyx (2007.11.14 12:40)

Konklúzió: Ha ma este az 56-os villamossal akartok utazni, nézzétek meg, nincs-e rajta Jimmi, mert ha igen, akkor ki fog gyulladni!

Jimmi (2007.11.14 14:24)

zati: Az érszrevétel jogos, éjfél után írtam. Egyébként az a bizonyos sofőr Örkény István "Az autóvezető" című novellájának főszereplője, csak a tényszerűség kedvéért. :)

pohar (2007.11.14 17:53)

velem 1-2 évente történik ilyen. érdkes, hogy sok utast egyáltalán nem zavar a fojtó füstszag...

zati (2007.11.14 19:31)

Jimmi, természetesen ismerem jól a novellát, ez csak egy kis belső poén akart lenni :)

Kac (2007.11.14 22:15)

Szerintem meg nem ég, mert a sofőr már rég leszállt, és jött helyette egy értelmesebb. Vagy elfogyott az olaj vagymi, ami éghetne. Vagy holnapra mind meghalunk

lacci (2007.11.15 19:10)

szerintem sózzuk le és szántsuk fel traktorral, akkor majd jól nem ég.

xtrykyx (2007.11.15 19:43)

Már miért ne éghetne?? :)

tsw (2007.11.18 21:32)

hogy kicsit en is belepofazzak es osszak eszt a karosszekbol: az a sofor nem is egy egyszeru Orkeny-szereplo - o a hires Pereszlenyi Jozsef anyagmozgato (izlelgessuk kicsit e foglalkozas remek nevet - "anyag - mozga - to"), es egy Wartburg-tipusu szgk-val szenvedi a halalos baleset. Koszonom, hogy ezt elmondhattam.

szofi (2007.11.25 15:17)

Arra bezzzeg senki nem gondol, hogy mi van akkor, ha direkt a sofőr gyújtotta fel, hogy aztán bennégjenek az utasok, és ő meg ezt felvehesse jól, felrakja a jútúbra és meggazdagodjon belőle. De ezt a Jimmi megakadályozta jól.

Új hozzászólás

Virágot

2007. november 5.

Miki már a réten álldogált, mikor Panka megérkezett az uzsonnáskosárral.

– Szia, Miki!

– Szia, Panka! Ott, a fűzfa alatt, látod, szerintem az jó hely lenne.

Odasétáltak, és Miki leterítette a pokrócot. Leültek rá, Panka pedig megterített a piknikhez. Kockás kendőjük volt, és sonkás szendvicset ettek.
Az uzsonna után Miki elővett a táskájából egy nagy fóliát, vékony faléceket, lila krepp-papírt, ragasztószalagot és ollót. Nekiláttak hát a munkának, fúrtak-faragtak, vágtak és ragasztottak. A tavaszi szél gyakran felkapta a fóliát, de ilyenkor csak nevettek rajta. Végül, ki tudja, mennyi idő múlva a levegőbe emelkedett a papírsárkány. Persze papírból csak a hosszú, lila krepp-papír farka volt, de a modern sárkányok sorsa már csak ilyen.
Ledőltek a fűbe, és nézték, hogy ahogy játszik vele a szél. Miki ezután virágot szedett Pankának, aki koszorút font belőle mindkettejüknek. És ahogy estére járt az idő, együtt nézték a naplementét a fűzfa mellől.
Elindultak haza ezután, jó darabon együtt mentek, Panka megfogta Miki kezét. És mikor kettévált volna az útjuk hazafelé, még megkérdezte:

– Hazakísérsz, Miki?

– Hazakísérlek, Panka.

Zsuzska (2007.11.5 16:21)

A kisiskolás rajzokon vonalsugár kezekkel és nagy szemekkel ábrázolt, bölcs és vénséges Nap ekkor elmosolyodott, közben egy vízkék zsírkréta könnycsepp jelent meg a szeme sarkában, és így szólt: - Hüpp!

Matya (2007.11.6 00:09)

Ez szép. Kicsit idealizált, de szép. Sajnos a válóság olyan, mint egy sebész kezébe nyomott kőbalta: nem tudom elkézelni milyen, de fájhat. Ezek után még egy mondat talán: csörrrrrrr.... Mikit az ébresztőóra felrázta édes álmából, majd útnak indult iskolába.

bocs, ma ilyen hetem van.

Jimmi (2007.11.6 12:16)

Matya: ilyenek pedig vannak. Ritkán, de előfordul. Sajnálom, hogy ma ilyen heted van, de remélem, hogy holnap jobb heted lesz. :)

pohar (2007.11.7 11:53)

Hazakísérletlek?
Egyedül mész haza, vagy jönnek érted a szüleid?
Nem baj, hogy megfogtam a kezed?
Hányra kell hazaérned? Akkor kell elindulni, vagy addigra már otthon kell lenned?
És A-s vagy B-s? C-s? úúh
Ki az ofőd, Karcagi? :D

Kac (2007.11.8 00:59)

Szerintem ez tök aranyos, csak modjuk a Miki olyan buta név.
De amúgy zsííír.
Csak az a baj, hogy ennek így nincs információértéke, úgyhogy most még gyorsan leb*om Matyát a szegényes fantáziája és emós hozzáállása miatt. Meg azért, hogy nem is emlékszem, mikor láttam utoljára: Matya, érezd magad nagyon lebaszva!

Matya (2007.12.17 19:00)

A hétvégém tök jó volt, úgyhogy már nem vagyok annyira emó, csak kicsit. Ilyen ez a popeszakma...

Új hozzászólás