blog

Gyalog sincs messze

2010. október 25.

Bármely világvárosban előfordul, hogy a tömegközlekedés egyes szakaszai rövid időre felújításra szorulnak. Ilyenkor a tisztelt utazóközönséget a megváltozott menetrendről tájékoztatni ildomos. A Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság alvállalkozójaként T. Nagy János feladata volt, hogy a módosított menetrendtáblákat elkészítse.

Mikor a 47-es villamos (melynek végállomása a Deák Ferenc téren található) pályamunkálatok miatt csak az Astoriáig tudott közlekedni, János a céges előírásoknak megfelelően írta fel az új táblára a következő szöveget: „A villamosok az Astoriáig közlekednek. Az Astoriától a Deák Ferenc térig a 9-es/109-es autóbusszal vagy M2-es metróval lehet utazni.”

Ezután picinykét leült, és az elkészült művet nézte. Komolyan gondolkodóba esett. Nincs az olyan távol, hogy két buszt és egy metrót is ajánlani kellene. Tulajdonképpen három percnyi járóföld. Így némi tétovázás után a következő mondattal egészítette ki a táblát: „De igazából gyalog sincs messze.”

Várhalmi Tibor a Deák térre igyekezett, és a villamoson olvasott információn felbuzdulva az Astoriától inkább gyalog tette meg az út befejező részét. Útja során a Dob utcánál ismerkedett meg Jelesfay Ildikóval, későbbi feleségével. Kettőjük unokája lett Dr. Várhalmi György, a rákos daganatok ellenszerének tulajdonképpeni feltalálója, milliók életének megmentője, kinek bronzszobrát a Városligetben néhány évtized múlva magunk is megcsodálhatjuk majd.

Mindannyian jobban tennénk, ha többet járnánk gyalog.


[kép]

tsw (2010.10.26 10:24)

En nem vagyok feszbukon, gondolom akkor kommentben kell la'jkni :)
(Ja es Munchenben mar legalabb egy honapja sztrajk van az U-Bahnon, ezert reggel is csak 10 percenkent jarnak, ellenben ezt a helyzetet enyhitendo, vegre az S-Bahn-on is felismertek, hogy sztrajkolni lehet es kell is.)

agyvihar (2010.10.26 10:50)

Na és mi van azokkal az esetekkel, amikor valaki a buszt választja, és ott találkozik össze a jövendőbelijével?

Lehet, hogy ő éppen akkor kerüli el a nagy Ő-t, ha a gyaloglást választja. :P

pohar (2010.10.28 10:15)

egy viszonylag ritkán elhangzó mondat:
"-Találkozzunk ötkor a Kossuth Lajos utca, Múzeum körút, Rákóczi út és Károly körút kereszteződésénél a villamosmegállóban!"

Woltewa (2010.10.28 18:32)

Gyalogolni is jó. Ma is így tettem, élvezettel rugdostam a sárga illatos, száraz faleveleket. Hétvégén talán az erdőbe is kimegyek, ha legyőzöm a lustaságomat.

Woltewa (2010.10.28 18:46)

És köszi a lehetőséget, hogy minden herce-hurca nélkül lehet hozzászólni az írásaidhoz.

ziona (2010.12.1 18:15)

Zseniális!

Fejacska (2012.2.26 16:57)

...nem beszélve arról mennyi mindent megcsodálhat, felfedezhet az ember gyalogosan, amit máskülönben észre se venne.

Atis (2013.1.8 08:52)

@pohar: persze, mert a mondatból nem derül ki, hogy melyik villamosmegálló a kettő közül

bonnie (2013.10.11 20:36)

de imádom én ezeket. lehet rámegy az éjszakám, de nem tudom abbahagyni az archivumban való kutakodást

Új hozzászólás